Αρχική > Φιλοσοφία > Σχόλιο στον Μένωνα του Πλάτωνα

Σχόλιο στον Μένωνα του Πλάτωνα

Ιανουαρίου 22, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Δεν είμαι Φιλόσοφος αλλά θα ρισκάρω ένα σχόλιο στον Μένωνα του Πλάτωνα τον οποίο διάβασα σε μετάφραση Ι. Πετράκη από τις Εκδόσεις Πόλις.

Θεωρώ ότι στην «θεωρία» της Ανάμνησης παραγνωρίζεται η αξία των ερωτήσεων που διατυπώνει ο Σωκράτης. Οι ερωτήσεις αυτές παίζουν καθοδηγητικό ρόλο.

Δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν του την Ελευθερία της Βούλησης. Και τι εννοώ με αυτό; Μπορεί να γνωρίζω το καλό (Αρετή) είτε από γνώση είτε από «θεϊκή δωρεά» όπως υποστηρίζει ο Σωκράτης αλλά να επιλέγω να μην το κάνω. Έτσι δεν εκδηλώνεται στις πράξεις μου η αρετή.

Θεωρώ ότι η «θεϊκή δωρεά» του Σωκράτη δεν κάνει διακρίσεις. Δίνεται σ’ όλους αλλά δεν επιβάλλεται. Απλώς κάποιοι επιλέγουν να την ακολουθήσουν και κάποιοι όχι. Έτσι κάποιοι γίνονται ενάρετοι και κάποιοι όχι.

 

 

Advertisements
  1. Ιανουαρίου 23, 2012 στο 14:25

    Σχόλιο του φίλου Θεοδώρου που το έστειλε στο Facebook

    Για το Μένωνα να προσθέσω, όχι μόνο την ορθή αυτή παρατήρηση, αλλά ότι κατά βάση αγνοεί τη δραματική πάλη του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης και την επιστροφή στη νοητή πατρίδα. Ο άνθρωπος μέσα από μία μηχανιστική πορεία και νίκη ενάντια στην κακή ύλη, δε φαίνεται πουθενά να πολεμά με τις διαβρωτικές δυνάμεις, αλλά απλά εφόσον επιλέξει τον ορθό δρόμο της άσκησης και της αποφυγής των υλικών πραγμάτων, να επιτυγχάνει στο στόχο, τη ενώση δλδ με τον κοινό λόγο και την αρχέγονη μήτρα της ζωής.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: