ΤΠΕ και Αμάθεια

Φεβρουαρίου 24, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Μπορεί η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην διδακτική πράξη να μην συντελεί στην Μάθηση;

Σύμφωνα με τον Kinchin στην πρόσφατη δημοσίευση του Kinchin, I.M. (2012) Avoiding technology-enhanced non-learning. British Journal of Educational Technology, 43 (2):  E43 – E48  είναι πολύ πιθανό να συμβεί εάν αγνοηθεί στο μοντέλο TPCK  η Παιδαγωγική Διάσταση.

Και είναι πιθανό να αγνοείται η Παιδαγωγική στην εισαγωγή ΤΠΕ στην εκπαίδευση;

Σύμφωνα με τον Kinchin και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει όταν η έμφαση δίνεται στις ΤΠΕ περιμένοντας ότι η παιδαγωγική ενυπάρχει ή θα εμφανιστεί από μόνη της!

Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όσους από εμάς προσπαθούμε να ενσωματώνουμε ΤΠΕ  στην διδασκαλία μας να μην αγνοούμε την Παιδαγωγική. Γιατί εν αγνοία μας θα συντελούμε στην αμάθεια των μαθητών μας ενώ θα νομίζουμε ότι είμαστε και πρωτοπόροι στην μάθηση.

Και πραγματικά απορώ αυτό το ίσως και προφανές συμπέρασμα οι διάφοροι ειδήμονες και μη με διεθνείς διακρίσεις  που tweetαρουν, postαρουν με τρελούς ρυθμούς το λαμβάνουν υπ΄όψιν τους στις προτάσεις τους για ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση;

Advertisements
 1. Μαρτίου 1, 2012 στο 21:32

  Να μια ανάρτηση που με εκφράζει απόλυτα. Βλέποντας την φρενίτιδα γύρω από κάθε τι που μπορεί εν δυνάμει να γίνει από εργαλείο τεχνολογικό εργαλείο εκπαιδευτικό, με ενσωματωμένη παιδαγωγική προσέγγιση κιόλας, ένιωθα παρωχημένος πιστεύοντας πως είτε καλωδιωμένος είτε όχι προέχει η παιδαγωγική θεώρηση, με την οποία βλέπει ο Δάσκαλος την διαδικασία.
  «Δεν είναι ξεκάθαρο αν η τεχνολογία των υπολογιστών και της επικοινωνίας βοηθά τη διαδικασία της μάθησης μ’ ένα θεμελιώδη τρόπο… πρέπει να είμαστε συντηρητικοί, όταν το ζήτημα ανακύπτει σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών μας. Δεν είναι αρκετό -και ίσως να είναι επιβλαβές- να χάσκουμε με θαυμασμό μπροστά σε μια νέα τεχνολογική προσέγγιση και να την ανακηρύσσουμε εκπαιδευτικά αποτελεσματική, επειδή συμβαίνει να μας συναρπάζει», M. Δερτούζος, καθηγητής της πληροφορικής στο MIT των H.Π.A. (1997).
  Να σαι καλά μου έκανες την μέρα. Πάω να κάνω μια παρουσίαση τώρα.

  • Μαρτίου 2, 2012 στο 19:59

   Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: