Αρχική > Κοινωνία, Ψυχολογία > Οι 12 Νόμοι του Συναισθήματος

Οι 12 Νόμοι του Συναισθήματος

Αύγουστος 4, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση είναι το άρθρο του Fridja, ο οποίος συστηματοποίησε τους παρακάτω Νόμους.

 1. Νόμος της Σημασίας της Περίστασης (Law of Situational meaning). Τα συναισθήματα προκύπτουν ανάλογα με την σημασία που δίνουμε σε μία κατάσταση. Η σημασία εξαρτάται από την εκτίμηση ή την υποκειμενική αντίληψη του ατόμου για την κατάσταση συμπεριλαμβάνοντας και το πώς το άτομο σκέφτεται ότι θα τον επηρεάσει ή πως θα το χειριστεί.
 2. Ο Νόμος  του Συμφέροντος (Law of Concern): Τα συναισθήματα προκύπτουν ως απάντηση σε γεγονότα που είναι σημαντικά για τους στόχους, τα κίνητρα  ή τις έγνοιες  του ατόμου.
 3. Ο Νόμος της Φαινομενικής Πραγματικότητας (Law of Apparent reality): Τα συναισθήματα προκύπτουν από γεγονότα τα οποία θεωρούνται πραγματικά ακόμα και αν δεν είναι και ή ένταση των συναισθημάτων εξαρτάται από το πόσο θεωρούνται τα γεγονότα πραγματικά.
 4. Ο Νόμος της Αλλαγής (Law of Change):  Τα συναισθήματα προκύπτουν όχι τόσο από την παρουσία ευνοϊκών ή δυσμενών συνθηκών αλλά πραγματικές ή αναμενόμενες αλλαγές σε  αυτές τις συνθήκες. όσο  μεγαλύτερη η αλλαγή τόσο πιο δυνατό το συναίσθημα που ακολουθεί. π.χ. χαιρόμαστε μια νίκη της ομάδας όταν παίζει με μια ισοδύναμη ή καλύτερη ομάδα.
 5. Ο Νόμος της Συνήθειας (Law of Habituation): συνεχιζόμενες απολαύσεις ξεθωριάζουν ενώ συνεχιζόμενες κακουχίες χάνουν δριμύτητα τους.
 6. Ο Νόμος του Συγκριτικού Αισθήματος (Law of Comparative Feeling):  Η ένταση του συναισθήματος εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ  του γεγονότος και του πλαισίου αναφοράς  σύμφωνα με  τον οποίο αξιολογείται.
 7. Ο Νόμος της Ηδονικής Ασυμμετρίας (Law of Hedonic Asymmetry): Η ευχαρίστηση είναι επιρρεπής στην αλλαγή και εξαφανίζεται με τη συνεχή ικανοποίηση, ενώ ο πόνος μπορεί να διαρκέσει όταν οι αντίξοες συνθήκες επιμένουν. π.χ. τα καλά τα συνηθίζουμε ενώ τα δυσάρεστα μπορεί και να μην τα συνηθίσουμε.
 8. Ο Νόμος της Διατήρησης της Συναισθηματικής Ορμής (Law of Conservation of Emotional Momentum): Τα συναισθηματικά γεγονότα  διατηρούν την δύναμη τους  να προκαλούν συναισθήματα, εκτός εάν αντισταθμιστεί αυτή η δύναμη από συνεχιζόμενη έκθεση έτσι ώστε να να εξαφανιστούν η να συνηθιστούν στο βαθμό που είναι εφικτό.
 9. Ο Νόμος της Εγγύτητας (Law of Closure): Τα συναισθήματα τείνουν να μην σχετικοποιούνται αλλά να είναι να είναι απόλυτα και να ελέγχουν τις πράξεις.
 10. Ο Νόμος της  (Law of Care for Consequence): κάθε συναισθηματική παρόρμηση προξενεί μια δευτερεύουσα παρόρμηση που τείνει να τροποποιήσει την πρώτη εν όψει των πιθανών συνεπειών.
 11. Ο Νόμος του Ελαφρύτερου Φορτίου (Law of the Lightest Load): Αν  μια περίσταση μπορεί ιδωθεί με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους τότε υπάρχει η τάση να ιδωθεί με τον τρόπο που ελαχιστοποιεί το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο (οδυνηρές καταστάσεις) π.χ. αμυντική άρνηση.
 12. Ο Νόμος του Μέγιστου Οφέλους (Law of the greatest gain): Αν  μια περίσταση μπορεί ιδωθεί με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους τότε υπάρχει η τάση να ιδωθεί με τον τρόπο που μεγιστοποιεί τα συναισθηματικά οφέλη.

Σημείωση: Η μετάφραση είναι δική μου άρα έχει κάποια λάθη. Ο ενδιαφέρων αναγνώστης ας συμβουλευτεί το πρωτότυπο κείμενο.

Advertisements
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: