Αρχική > Εκκλησία, Θρησκεία, Κοινωνία > Θρησκεία και Δεξιά Ιδεολογία

Θρησκεία και Δεξιά Ιδεολογία

Ιανουαρίου 21, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι εφημέριδες που θα ανήκουν, θα λέγαμε, στον Δεξιό Ιδεολογικό Χώρο έχουν στην Σαβατιατική ή Κυριακατική Εκδοσή τους κάποιο θρησκευτικό βιβλίο. Θα μου πείτε είναι κακό αυτό; Κατά την γνώμη μου κακό δεν είναι αλλά ούτε και καλό και θα εξηγήσω τους λόγους παρακάτω.

Κακό δεν είναι για τον απλό λόγο ότι όσοι έχουν θρηκευτικά ή και ευρύτερα μεταφυσικά ενδιαφέροντα, όπως εγω, μπορούν να πορμηθευτούν με 4 ευρώ περίπου ένα βιβλίο που τσο εμπορίο μπορεί να κάνει τουλάχιστον 10.

Καλό δεν είναι γιατί οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Ιδίως όταν πρόκειται για βιβλία όχι κάποιου ιδιώτικου εκδοτικού οίκου αλλά για τον εκδοτικό οίκο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Αποστολική Διακονία Ελλάδος).

Ποιες είναι οι παρεξηγήσεις:

Η πιο σημαντική παρεξήγηση είναι ότι Δεξία Ιδεολογία και Εκκλησία πάνε μαζί. Αρα όσοι είναι προς τα Αριστέρα δεν αισθάνονται οικεία με την Εκκλησία.  Παρόμοια παρεξήγηση μπορεί να υπάρχει και από Συνέδρια (καταχρηστικά επιστημονικά) όπως Εκκλησία & Αριστερά.

Ποιο το αποτέλεσμα; Να στρέφονται εναντίον της Εκκλήσιας οι άνθρωποι εκείνοι στους οποίους μέσα υπερτερεί το ιδεολογικό στοιχείο και όχι το Εκκλησιαστικό στοιχείο.

Ο  καθένας μας είτε είναι λαικός, είτε ιερέας, είτε αρχιερέας μπορεί να νοιωθεί ιδεολογικά οικεία με κάποιο ιδεολογικό χώρο και αυτό συνήθως οφείλεται στα βιώματα και στον χαρακτήρα του καθενός.Για παράδειγμα ο μακριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έγερνε προς τα Δεξία ενώ το νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν θα τον χαρακτήριζε κάποιος Δεξιό.

Το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι Δεξίο; Μη γενοίτο. Είναι αριστερό; Μη γένοιτο. Μπορούμε να βάλουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού στα στένα πλαίσια ανθρώπινων ιδεολογιών; Ασφαλώς ΟΧΙ!

Η όποια συζήτηση δεν έχει λογική βάση. Διότι το Ευαγγέλιο δεν εκ του κόσμου τούτου.

 

 

Advertisements
 1. Βασίλης
  Ιανουαρίου 23, 2013 στο 09:33

  Η φράση ότι «το Ευαγγέλιο δεν εκ του κόσμου τούτου» μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί από πολλούς ως μία εύκολη διαφυγή των μελών της Εκκλησίας από το να τοποθετηθούν ως χριστιανοί απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα του ανθρώπου το οποίο είναι ουδόλως ευκαταφρόνητο από πνευματικής άποψης.

  • Ιανουαρίου 23, 2013 στο 10:57

   Νομίζω ότι πάντα μπορούμε να βρούμε ιδεολογήματα για να επιχειρηματολόγησουμε. Αλλά το βασικό είναι το εξής ότι η Αριστερά και η Δεξία Ιδεολόγια εμφανίστηκαν πολύ πιο μετά από το Ευαγγέλιο και μπορεί κάποια στιγμή να εκλείψουν σαν πολιτικές ιδεολογίες. Ενώ το Ευαγγέλιο ουδέποτε εκπίπτει.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: