Αρχική > Πολιτική, Ψυχολογία > Ανδρέας Παπανδρέου & Gustave Le Bon

Ανδρέας Παπανδρέου & Gustave Le Bon

Αύγουστος 24, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Δεν γνωρίζω αν ο Ανδρέας Παπανδρέου (μακαρίτης πια) είχε διαβάσει το έργο «Η Ψυχολογία των Μαζών του» του Gustave Le Bon αλλά σίγουρα ακολουθούσε πολλές από τις μεθόδους που περιγράφει.

Γράφει σε κάποιο σημείο ο Gustave Le Bon (όπως το αναφέρει ο Παπαστάμου, 2008). Οι αρχηγοί ενός πλήθους  είναι άτομα νευρωτικά, ερεθισμένα, μισότρελα, που βρίσκονται στα όρια της τρέλας. 

«όσο παράλογη και αν είναι η ίδεα την οποία υποστηρίζουν ή ο στόχος στον οποίο στοχεύουν, κάθε συλλογισμός αμβλύνεται μπροστά στην πεποίθηση τους…»

Πηγή: (Παπαστάμου, 2008 σελ 68)

Αν λάβουμε υπ’ όψιν το ακόλουθο κείμενο

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς» ο πρώην υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός, επιχειρώντας να εξηγήσει τις οβιδιακές μεταπτώσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην «παθολογική ανασφάλεια» του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Αυγερινός κάνει για πρώτη φορά γνωστό με το βιβλίο του ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε από εγνωσμένη κατάθλιψη, και ότι ήδη το 1979 είχε ένα σοβαρότατο επεισόδιο.

«Με πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα και μου ζήτησε να ανέβω στο Καστρί γιατί ο Ανδρέας δεν είναι καλά. Τον βρήκα αμίλητο σε μια πολυθρόνα, με τη ρόμπα του. Τον συνόδεψα στον ψυχίατρο και η διάγνωση ήταν βαριάς μορφής κατάθλιψη. (…) Ιατρικά αυτή η κρίση αναφέρεται ως «διπολική διαταραχή»».

Πηγή

και δεχτούμε (δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ιατρική διάγνωση) ότι ο  Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε όντως από διπολική διαταραχή τότε μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι εκμεταλλεύτηκε πολύ έξυπνα τον ένα πόλο της διαταραχής αυτό της Μανίας για να σαγηνεύσει τα πλήθη, να κερδίσει την εξουσία με το ΠΑΣΟΚ και να κυβερνήσει για πολλά χρόνια την Ελλάδα ως πρωθυπουργός.

Βιβλιογραφία

Παπαστάμου, Στ. επιμ. (2008). Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία Τόμος Β Η Παράδοση. Εκδόσεις Πεδίο.

Advertisements
  1. Βασίλης
    Οκτώβριος 9, 2013 στο 10:09

    Πολύ σημαντική η ανάδειξη αυτής της διάστασης στον πολιτικό βίο του Παπανδρέου.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: